Wskazówki do przepisu:
-
Jeśli korzystasz z drewnianych desek do grillowania, mocz je najlepiej 4 godziny przed użyciem aby uzyskać możliwie najlepsze wyniki
-
Łososia grillujemy na deskach skórą do dołu i nie dotykamy go dopóki sam łatwo nie będzie odchodził od deski
-
Łatwym sposobem aby zabezpieczyć rybę przed klejeniem do deski jest posypanie skóry ryby odrobiną mąki kukurydzianej
Składniki:
-
Filety z łososia ze skórą
-
Sól i pieprz
-
skrobia kukurydziana
-
oliwa z oliwek
-
2 pomarańcze, jedną kroimy w cienkie plasterki, z drugiej wyciskamy sok
-
1 łyżka płynnego miodu
Przygotowanie:
Grilla przygotowujemy do grillowania na deskach cedrowych. Obie strony łososia posypujemy solą i pieprzem. Niewielką ilością skrobi kukurydzianej posypujemy skórę łososia i delikatnie w nią wcieramy. Tak przygotowanego łososia wykładamy na deskę cedrową i grillujemy w średniej temperaturze około 15-20 minut. W międzyczasie grillujemy plastry pomarańczy po 4 minuty z każdej strony. Grillowanego łososia podajemy z plastrami pomarańczy, skropionego wymieszanym miodem z sokiem z pomarańczy.
Tagi: grillowanie łososia, łosoś z grilla