Wykorzystanie dymu drzewnego do wędzenia i grillowania jest już niemal tradycją. Zrębki drzewne, które wykorzystujemy do wędzenia stanowią doskonałe źródło ciepła ale również dodają niesamowitego smaku i aromatu do przygotowywanych w ten sposób potraw. Aby jednak uzyskać jak najlepsze wyniki grillowania i wędzenia z użyciem wiórek drzewnych, trzeba wiedzieć jak prawidłowo używać takie zrębki. Przeczytaj poniższe porady na temat użycia wiórów do wędzenia i użyj ich aby doskonalić swoje umiejętności i poszerzyć swoją wiedzę.
Odpowiednio dobierajmy smaki. Niektóre rodzaje wiórek drzewnych pasują lepiej do różnych rodzajów mięsa. Na przykład wióra Hickory najlepiej pasują do grillowania i wędzenia wołowiny z powodu silnego dymnego aromatu. Z kolei wióra z drzew owocowych takich jak jabłoń czy wiśnia są bardzo lekkie w smaku i najlepiej pasują do drobiu i ryb. Kliknij tutaj i wybierz odpowiedni rodzaj wiórek.
Odpowiednio przygotujmy wióra. Przed użyciem wiórek drzewnych do grillowania lub wędzenia powinno się je moczyć przez co najmniej godzinę. Spowalnia to proces spalania się wiórek i wydłuża czas ich dymienia.
Nie przesadzajmy z ilością wiórek. Niektóre rodzaje wiórek drzewnych są bardzo intensywne w smaku i utrzymują wysoką temperaturę. Np. nadmierne użycie wiórek Hickory może spowodować nadmierne „zaromatyzowanie potrawy” i zepsucie smaku całej potrawy.
Niech się dymi. Podnośmy pokrywę grilla tylko wtedy kiedy to konieczne, np. kiedy obracamy grillowane potrawy. Zbyt częste otwieranie pokrywy grilla powoduje, że dym nam ucieka, wiórka spalają się szybciej jednocześnie zmniejszając ciepło.
Używajmy powyższej wiedzy na temat korzystania z wiórek do wędzenia do tworzenie pysznych wędlin. Gdy opanujemy technikę grillowania z użyciem wiórek zaczniemy wykorzystywać zdobytą wiedzę i umiejętności do tworzenia własnych receptur na wędzone mięso w których głównym składnikiem będą praktycznie tylko wióra do wędzenia.
Tagi: do grillowania, do wędzenia, wędzenie w grillu, wióra, wióra do wędzenia, wiórka, wiórka do wędzenia, zrębki, zrębki do wędzenia, zrębki drzewne