Gdy już poznaliśmy zalety grillowania pieczenia na rożnie, wyobraźmy sobie, że ten sam efekt możemy uzyskać grillując, skrzydełka z kurczaka, ryby, całe lub pokrojone owoce i warzywa.
Dzięki specjalnym koszom do grillowania na rożnie możemy zrobić praktycznie wszystko.
Kosze do grillowania dają zupełnie nowy poziom funkcjonalności pieczenia na rożnie. Istnieją dwa podstawowe rodzaje takich koszy: kosze bębnowe i płaskie. Oba rodzaje dołączane są do pręta rożna zamiast widelców i pozwalają umieścić praktycznie wszystko co zechcemy na rożnie.
Bębnowe kosze pozwalają umieścić drobno pokrojone kawałki mięsa czy warzyw i grillować je nad źródłem ciepła.
Natomiast płaskie kosze do rożna są idealnym rozwiązaniem dla większych i bardziej płaskich potraw takich jak np. cała ryba.
Podobnie jak w przypadku standardowego grillowania na rożnie warto pod koszem umieścić tacę ociekową na tłuszcze i soki skapujące z grillujących się potraw. Ten zabieg pozwoli uniknąć spalaniu się potraw które są grillowane w koszach. Dotyczy to zwłaszcza drobnych kawałków.
Grillując w koszach obrotowych na rożnie warto również pamiętać aby nie ogrzewać potraw bezpośrednio od spodu. Przy grillowaniu potraw na rożnie należy również zwracać uwagę na wysychanie potraw. Mniejsze produkty lub produkty chude mogą dość łatwo wysychać podczas grillowania na rożnie. Dlatego warto takie produkty podczas grillowania spryskiwać np. oliwą przy pomocy sprayu do oliwy. Wystarczy lekko spryskiwać potrawę aby nie powodować jej wysuszenia.
Jesteśmy pewni, że grillowanie na rożnie zdobędzie wielu nowych zwolenników.
Odwiedź DYNAMIC Centrum Grilla i znajdź najlepsze akcesoria do grillowania
Tagi: kosz do rożna, kosz obrotowy do rożna, kosze do rożna, obrotowy kosz, pieczenie na rożnie