Pomysł na grillowanie pomidorów wielu osobom może wydawać się co najmniej trochę dziwny. A tak naprawdę grillowanie pomidorów niezwykle wzmacnia ich smak. Aby to zrozumieć trzeba po prostu tego spróbować. Przetnijmy pomidora na połowę, posypmy solą i pieprzem i grillujemy 3-5 minut ciętą stroną do rusztu. Ponieważ pomidory są bogate w cukier, grillowanie będzie powodowało jego karmelizowanie i doda pomidorom wyjątkowego smaku. Pomidory możemy również grillować w całości, jednak mają one tendencję do „wybuchania” i pękania. Istnieją dwa sposoby na grillowanie pomidorów, które stosujemy w zależności do czego będziemy wykorzystywać grillowane pomidory. Jeśli chcemy takie pomidory wykorzystać jako przystawkę lub przekąskę powinniśmy je grillować około 2-3 minut z każdej strony. Możemy je również wtedy posypać czosnkiem lub żółtym serem po wierzchu. Natomiast jeśli chcemy grillowane pomidory wykorzystać do salsy albo sosu pomidorowego należy je lekko naoliwić a każdą ich część tak grillować aby miała kontakt z rusztem. Najlepszym sposobem aby dowiedzieć się czy grillowane pomidory są już dobre to spróbowanie ściągnięcia ich skórki palcami. Skórka pomidorów podczas grillowania będzie się ładnie oddzielała od reszty. Jest to trick podobny do blanszowania pomidorów z tą różnicą że podczas grillowania zachowany zostaje smak i składniki odżywcze, które wytracane są przez umieszczenie pomidorów w gotującej się wodzie. Przecinanie pomidorów na połowy jest też ważne bo pozwala odrzucić nam nadmiar soków i ziaren, które mogą nam przeszkadzać w przygotowaniu sosów.
Mówiąc o pomidorach z grilla nie można zapomnieć o zupie pomidorowej przygotowanej na nich. Grillowane pomidory do zupy są znacznie lepsze niż te tradycyjnie blanszowane we wrzącej wodzie oraz te z puszki. Aby przygotować pomidory do zupy należy je przeciąć na połowę i natrzeć lekko oliwą z oliwek. Aby uzyskać ich dodatkowy smak można użyć oliwy z ziołami i czosnkiem. Pomidory przeciętą stroną należy umieścić na ruszcie i grillować w dużej temperaturze przy zamkniętym piekarniku grilla przez około 3-5 minut lub do momentu aż skórka pomidorów się rozluźni. Po tym czasie pomidory będą gotowe do zupy. Wystarczy pozwolić im się wystudzić, zdjąć skórkę, będzie można z nich dosłownie wycisnąć sok i nasiona. Teraz tylko pozostało nam wymieszać pomidory przy pomocy blendera dodać trochę ziół i przypraw i można powiedzieć, że mamy zupę z grilla. Większość warzyw do zup możemy przygotować szybko na grillu. Wystarczy je lekko natrzeć oliwą i umieścić na rozgrzanym ruszcie. Więc następnym razem gdy ktoś z Was zechce domową zupę lub gulasz niech rozpocznie od odpalenia grilla! Poniżej przedstawiamy wam przepisy na wyjątkową zupę pomidorową z grillowanych pomidorów oraz pomysł na grillowane pomidory nadziewane serem pleśniowym.
Zupa pomidorowa.
Tajemnicą tej wyjątkowej pomidorowej jest wydobycie smaku z grillowanych pomidorów zamiast ich blanszowania we wrzącej wodzie. Ta zupa może być podawana na ciepło ale smakuje również rewelacyjnie na zimno.
Składniki:
-
3 kg dojrzałych pomidorów
-
1 szklanka listków świeżej bazylii
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżka czarnego pieprzu
-
1 łyżka soli
-
1 wyciśnięty ząbek czosnku
-
1 posiekana szalotka
-
¼ łyżeczki sosu Worcestershire
Przygotowanie:
Rozgrzać grilla i oczyścić ruszt. Połączyć oliwę z solą i pieprzem. Pomidory przeciąć na połowy, przecięcie natrzeć oliwą wymieszaną wcześniej z solą i pieprzem. Pozostałą oliwę pozostawić na później. Pomidory grillować 3-4 minuty położone stroną cięcia do rusztu. Pomidory usunąć z grilla gdy są rumiane a ich skórka poluzowana. Odstawić do ostygnięcia. Gdy pomidory są wystarczający wystudzone, usunąć skórki i ziarna. Umieścić w blenderze z pozostałymi składnikami i resztką oliwy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowana zupa najlepiej smakuje schłodzona przynajmniej przez 2 godziny w lodówce. Można ją również podawać na gorąco. Należy wtedy przelać ją do dużego rondla i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Oczywiście podawać natychmiast.
Grillowane pomidory nadziewane serem pleśniowym.
Te grillowane pomidory są niezwykle bogate w smaku i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Wystarczy do tego przepisu na targu znaleźć duże i dojrzałe pomidory.
Składniki:
-
4 duże pomidory przekrojone na połowę
-
¾ szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego
-
¼ szklanki startego parmezanu
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii i oregano
Przygotowanie:
Grilla rozgrzać do średniej temperatury. Z pomidorów łyżeczką usunąć nasiona.. W małej misce połączyć sery, bazylię i oregano. Tak przygotowane pomidory napełnić mieszanką serów i ziół. Skropić oliwą z oliwek. Pomidory grillować około 12-15 minut aż zaczną ładnie mięknąć a ser się rozpuści. Podawać na ciepło.
Tagi: grillowane pomidory, grillowanie pomidora, grillowanie pomidorów, pomidor, pomidory, pomidory faszerowane serem pleśniowym, pomidory z grilla, zupa pomidorowa