Zimne piwo, grill i upalne letnie dni to rzeczy które są dla siebie stworzone. Ale podczas grillowania piwo możemy wykorzystać nie tylko do ugaszenia pragnienia w czasie obracania steków na ruszcie. Grillowanie z piwem może nadać zupełnie nowy wymiar smakowy przygotowywanym potrawom.
Używanie piwa w marynacie
Marynowanie jest niezbędne aby uzyskać odpowiednią soczystość i kruchość mięsa. Piwo może stanowić doskonałą bazę początkową dla marynaty ponieważ jest mniej kwaśne od wina czy octu. Więc bez obaw w marynatach na bazie piwa możemy marynować ryby i owoce morza. Piwo również bardzo dobrze łączy się z innymi smakami, nie przytłacza innych smaków. Marynaty na bazie piwa pozytywnie wpływają również na nasze zdrowie, ponieważ pomagają one zredukować powstawanie heterocyklicznym amin, które powstają podczas szybkiej obróbki cieplnej. Przygotowywanie marynat piwnych to taki trochę kulinarny „freestyle”. Ulubione piwa możemy mieszać z odrobiną oleju i ulubionymi ziołami i przyprawami. Do niektórych marynat piwnych możemy używać czosnek a nawet owoce. Ogólną zasadą jaką powinniśmy się kierować w przypadku piwnych marynat jest stosowanie ½ szklanki marynaty na ½ kg mięsa. Pamiętajmy aby nie dawać zbyt dużo oleju, pomoże to nam uniknąć zapalania się potrawy na ruszcie.
Aromatyzowanie piwem
Podlewanie piwem mięs i warzyw podczas grillowania dodaje nie tylko dodatkową warstwę smakową ale również zapobiega wysuszaniu się potraw. Do aromatyzowania potraw piwem polecamy używać pędzelek silikonowy albo spray do aromatyzowania. Taki spray pomaga równomiernie rozprzestrzenić piwo. Pamiętajmy również, że piwo pomaga również uzyskać pyszny karmelizowany smak podczas grillowania. Jest to możliwe dzięki zawartości cukru w słodzie.
Parowanie piwa z mięsem
Jeśli myślimy, że pierwsze lepsze piwo będzie pasowało do grilla to jesteśmy w dużym błędzie! Parowanie właściwego piwa w kuchni jest bardzo ważne. Generalnie ciemne piwa lepiej będą pasowały do czerwonego mięsa i dziczyzny. Jasne z kolei lepiej będą pasowały do drobiu, ryb i owoców morza.
Nie bójmy się eksperymentować
Polecamy roztopić trochę masła i wymieszać je z piwem. Mieszankę wykorzystać do wstrzykiwania np. do kurczaka lub całych ziemniaków. Zachęcamy również wymieszać piwo np. z nektarem z owoców cytrusowych i taką mieszankę wykorzystać do szkliwienia np. polędwiczek wieprzowych pod koniec ich grillowania.
Zamiast wypijać dużo piwa zaoszczędźmy parę butelek i przygotujmy kulinarne arcydzieło.
Tagi: grill, lato, marynaty z piwem, piwna marynata, zimne piwo