Zimowe grillowanie to rewelacyjny sposób na umilenie sobie zimowego czasu i powspominanie lata. Większość z nas grillowanie postrzega jako coś typowo letniego. Natomiast pyszne dania z grilla możemy przygotowywać przez cały rok. Grillowanie może być przyjemnością całoroczną. Polacy korzystają z grilla głównie, gdy w ogródkach i na tarasach jest ciepło. Zimą natomiast na śniegu palą ogniska ale o grillu zapominają. A w śnieżnych zaspach można przecież grillować ryby, mięsa i inne smakołyki. Oto kilka wskazówek do zimowego grillowania.
-
Zawsze przed wyłożeniem potrawy na ruszt rozgrzewajmy grilla. W zimie rozgrzewajmy naszego grilla do minimum 220 – 270 stopni. Dopiero gdy go rozgrzejemy ustawiajmy żądaną temperaturę grillowania. Pamiętajmy, że jeżeli podczas wykładania mięsa na ruszt nie słyszymy charakterystycznego „trzasku” to grill nie jest wystarczając gorący.
-
Jeśli do zimowego grillowania używamy grilla węglowego to używajmy więcej węgla drzewnego aby zwiększyć temperaturę podgrzewania wstępnego i uzyskać dodatkowe ciepło podczas grillowania.
-
Czasy przygotowywania żywności podczas zimowego grillowania mogą się znacznie różnić od tych które będziemy stosować w lecie. Dlatego ważne jest aby sprawdzać stopień wysmażenia i uzyskanie minimalnej temperatury wewnętrznej grillowanego mięsa.
-
W zimie najlepiej grillować na urządzeniach z zamykaną pokrywą (Broil King, Outdoorchef) – straty ciepła w zimny dzień są znacznie większe niż ciepłe letnie dni – utrzymanie stałej temperatury w grillu bez zamykanej pokrywy będzie niezwykle trudne.
-
Podczas grillowania w zimny wietrzny dzień należy zmniejszyć ekspozycję naszego grilla na wiatr – jeśli będziemy grillować potrawy w niższych temperaturach musimy zwracać uwagę aby wiatr nam go nie zagasił. Jeśli będziemy grillować z wiatrem musimy pamiętać o zachowaniu minimalnych odstępów i zachować szczególną ostrożność aby uniknąć uszkodzenia np. domu, jego elewacji itp.
-
Wyczyśćmy obszar roboczy wokół grilla – to nie wpłynie na czas grillowania, ale mając wystarczająco dużo miejsca wokół grilla, bez śniegu który wypełnia nasze buty zimowe grillowanie będzie o wiele bardziej przyjemnym doświadczeniem ale przede wszystkim bardziej bezpieczne, bez ryzyka poślizgnięć i upadków.
-
Nigdy nie używajmy grilli w zamkniętych pomieszczeniach!
Więcej informacji na temat grillowania i świetnych pomysłów na grillowanie znajdziesz odwiedzając naszą stronę http://www.naruszcie.pl
Tagi: broil king zimą, grill, grillowanie, grillowanie w zimie, grillowanie zimą, zimowe grillowanie