Do tego przepisu można użyć swojej ulubionej mieszanki przypraw. Można ją wykorzystać do dodania smaku oraz jako suchą marynatę wcieraną w kurczaka. My dla naszego przepisu wykorzystaliśmy grubszą sól (sól koszerna), brązowy cukier, kminek, kolendrę i ostrą paprykę. Polecamy wykorzystanie do tego przepisu grilla z osobnym tylnym palnikiem rożna, ale również śmiało w warunkach domowych w piekarnikach wyposażonych w rożen można tego kurczaka przyrządzić.
Składniki:
1 cały kurczak, około 2-2,5 kg
1 cebula , grubo posiekana
5 ząbków czosnku , posiekanych
kilka gałązek świeżego rozmarynu, tymianku i natki pietruszki
1 -2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy sól i pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie umyć w zimnej wodzie. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Do środka wsypać około 2 łyżeczki przypraw. Wnętrze kurczaka wypełnić cebulą, czosnkiem i ziołami. Na zewnątrz kurczaka skropić oliwą i dokładanie rozetrzeć. Posypać zewnątrz mieszanką przypraw. Kurczaka związać aby uniknąć jego przemieszczania itp. W przypadku grilla z tylnym palnikiem rożna używać tylko jego, w przypadku grilla bez rożna, odpalić skrajne palniki główne w grillu pozostawiając środkowy nie odpalony. Pod rożen dobrze jest ustawić brytfannę i dodać trochę wody aby zapobiec przypalaniu się kurczaka. Kurczaka dobrze zamocować na rożnie, upewnić się, że kurczak nie dotyka brytfanny i obraca się płynnie. Tak przygotowanego kurczaka piec na rożnie, przez około 25 minut na każde 0,5 kg kurczaka w temperaturze około 170 stopni. Do sprawdzania stopnie przygotowania mięsa wykorzystywać termometry do mięsa.
Tagi: grillowanie na rożnie, kurczak z rożna, kurczak z rożna z ziołami, kurczak z ziołami, na rożnie, z rożna, ziołowy kurczak z rożna