Czekolada może być istotną częścią wielu posiłków. Jednak najczęściej myśląc o czekoladzie jako składniku potraw myślimy tylko o deserach. A tymczasem czekoladę można wspaniale sparować np. z mięsami. Poniższe przepisy pokazują jak można wykorzystać czekoladę aby wzbogacić sosy do mięs z grilla. Czekolada wykorzystywana w sosach do mięs nadaje odrobinę goryczy takim sosom. Do przygotowania takich sosów nie potrzebujemy dużej ilości czekolady. Wystarczy wykorzystać ją aby lekko zagęścić sos. Gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao sprawia, że sos na niej przygotowywany jest bardzo bogaty w smaku i ma aksamitną konsystencję. A dzięki łączeniu czekolady z chili możemy śmiało łączyć ją z mięsem. Również użycie wina w sosie czekoladowym do mięs wzbogaci ich smak i aromat a także wzmocni działanie ziół.
Stek z pikantnym sosem czekoladowym
Składniki:
-
ulubiony stek najlepiej z polędwicy
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
-
1 łyżeczka masła
pikantny sos czekoladowy:
-
2 łyżeczki masła lub oliwy z oliwek
-
2 łyżeczki zmielonej szalotki lub cebuli
-
¼ szklanki wina porto
-
¼ szklanki bulionu wołowego
-
1 łyżka stołowa octu balsamicznego
-
30 gram posiekanej gorzkiej czekolady (70% kakao)
-
opcjonalnie sos tabasco lub chrzan do smaku
Przygotowanie:
Steka przygotować do grillowania, natrzeć 1 łyżką oliwy z oliwek z każdej strony. W międzyczasie rozgrzać grilla. Steki tuż przed grillowaniem obsypać obficie solą i pieprzem z każdej strony. Steka grillować do pożądanego stopnia wysmażenia. Podczas grillowania mięsa można zacząć robić sos. W małym rondelku rozpuścić 2 łyżeczki masła i wymieszać z zmieloną szalotką/cebulą. Po około minucie dodać wino i ocet balsamiczny. Całość gotować na małym ogniu często mieszając aż całość zredukuje się do konsystencji syropu (około 3-5 minut). Dodać bulion i dokładnie wymieszać. Następnie dodać posiekaną drobno gorzką czekoladę i wymieszać aż się roztopi a całość lekko zgęstnieje. Dodać sól i pieprz do smaku oraz opcjonalnie sos tabasco albo chrzan. Sos podawać na ciepło do steków.
Stek z czekoladowym sosem chili
Składniki:
-
2 steki każdy około 200g
na sos:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 średnia cebula, drobno posiekana
-
3 ząbki czosnku drobno posiekane
-
2 łyżeczki drobno posiekanego chili
-
4 łyżki przecieru pomidorowego
-
½ szklanki bulionu wołowego
-
3 łyżki czerwonego wina lub czerwonego octu
-
30g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Sos: w rondelku podgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, czosnek i chili (około 2 minuty na małym ogniu). Dodać pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać. Całość gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
Steki grillować do pożądanego stopnia wysmażenia. Podawać gorący sos na stekach.
Marynowany stek w Whiskey z sosem czekoladowym
Składniki:
do marynaty:
-
¼ szklanki Whiskey
-
¼ szklanki sosu sojowego
-
1 łyżka sosu Worcestershire
-
1 łyżka musztardy Dijon
-
2 łyżki cebuli w proszku
do sosu:
-
2 szklanki czerwonego wina
-
2 łyżki gorzkiej czekolady drobno posiekanej
-
1 łyżka brązowego cukru
pozostałe składniki:
-
ulubione steki 4 szt
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać. Steki marynować w przygotowanej marynacie przez co najmniej 2 godziny (najlepiej przez całą noc). Rozgrzać grilla i grillować steki do pożądanego przez nas stopnia wysmażenia. Chwilę przed grillowaniem można zacząć tworzyć sos. Na początek zredukować wino aż będzie miało konsystencję syropu. Mieszając powoli dodawać czekoladę i brązowy cukier. Całość dokładnie wymieszać aby nie było żadnych grudek. Steki skropić przygotowanym sosem
Tagi: Marynowany stek w Whiskey z sosem czekoladowym, Stek z czekoladowym sosem chili, stek z grilla, Stek z pikantnym sosem czekoladowym, stek z sosem czekoladowym, steki z grilla, steki z sosem czekoladowy